5. POGLAVLJE: BALKONSKO BILJE – POČETAK

5. POGLAVLJE: BALKONSKO BILJE – POČETAK

PRAVILAN POČETAK

Kako biste od tegli na balkonu, trijemu ili terasi dobili maksimum, morate ih pravilno dizajnirati. Ako ne znate kako, onda je 5. poglavlje vrtnog online tečaja upravo za vas. Pripremite se za ideje koje će vas inspirirati za uživanje u nadolazećoj sezoni.

Ono što trebate učiniti ovisi od onoga što zapravo želite od tegli. Želite teglama upotpuniti prostor ili taj prostor pretvoriti u fokus? Nadam se da će vam ova tema u tome pomoći.

Ako želite da sjenovit dio balkona bude veseo, vedar, središnja točka cijelog stana, odaberite biljke svijetlih i žarkih boja, npr. ružičaste, ljubičaste, crvene. Svjetliji dijelovi balkona vole više neutralne boje poput bijele.

 

KAKO ODABRATI BILJKE?

Nema ograničenja u tome koliko boja možete koristiti u tegli. Sve je stvar vlastitog ukusa i kakav efekt želite postići. Ono što treba napomenuti je da ako birate biljke intenzivnih boja, neka budu onda sve odabrane takve, odnosno neutralne biljke kombinirati s neutralnima.

 

KAKO ODABRATI TEGLU?

Kod odabira tegle birajte one koje se lako održavaju. Naime, nemojte biti njihov rob tako da ćete svakodnevno morati brisati prljavštinu. Također birajte vesele i svijetle boje koje će upotpuniti kompletnu sliku. Pripazite da tegla ima rupe za drenažu. Ako nema rupe, izbušite ih na dnu nekoliko.

 

KOJI SUPSTRAT ODABRATI?

Nabavite dobar supstrat. Ne štedite. Nevjerojatan rast biljaka upravo potječe od kvalitetnog supstrata. U većim teglama zamijenite barem dio supstrata, najmanje 1/3 supstrata za veće tegle, a više od 1/2 supstrata za manje tegle.

 

KAKO SADITI BILJKE U TEGLAMA NA BALKONU?

Dekorativne tegle sade se po principu sata, a bit će vam potrebne biljke koje rastu u visinu, one koje popunjavaju prostor i one koje vise iz košare. Sadnju započnete sa biljkom koja raste u visinu tako da nju posadite u sredinu, zatim biljke koje vise iz tegle sadite na 3, 6, 9 i 12 sati. Između njih sadite biljke koje popunjavaju prostor kako bi tegla izgledala bujno. O izboru biljaka govorit ćemo u narednim objavama.

 

MINI VRT NA BALKONU?

Razmislite o sadnji povrća i začina umjesto cvijeća. Na taj ćete način stvoriti mini vrt na dohvat ruke, a odabirom različitih sorti povrća stvorit ćete podjednak ugođaj kao i kombinacijom cvijeća.