4.POGLAVLJE – SOBNO BILJE – PROČIŠĆIVAČI

4.POGLAVLJE – SOBNO BILJE – PROČIŠĆIVAČI

SOBNE BILJKE KAO PROČIŠĆIVAČI KOJI POSPJEŠUJU ZDRAVLJE

Poznata je stvar da biljke osiguravaju potrebne hranjive tvari koje naše tijelo treba. Međutim, to nije jedini način na koji možete imati koristi od njih. Istraživanja su pokazala da držanje biljaka u zatvorenom može pomoći ukloniti najmanje 85% toksina iz zraka. Također je dokazano da kada napunite kuću ili ured sobnim biljem možete doživjeti porast produktivnosti, energije i raspoloženja za čak 15%.

Sobne biljke, dakle, nisu samo za estetiku i uljepšavanje, one mogu utjecati na vaše zdravlje i dobrobit.

Zato evo nekoliko biljaka koje su vrlo jednostavne za uzgoj, a o kojima biste trebali razmisliti da ih smjestite u svoj životni prostor ili radno mjesto.

 1. SOBNI PUZAVAC

Ova biljka najbolje raste u umjerenoj klimi, a zbog lišća i lijepe nijanse zelene boje često se koristi kao ukras. U zatvorenom prostoru ova biljka može narasti i preko dva metra u visinu, ali lišće se neće širiti. Dobro raste i bez izravne sunčeve svjetlosti. Može uspjeti u sobi s temperaturom od 17 do 30 C, a preživjet će čak i neredovito zalijevanje.

 1. BRŠLJAN

Bršljan obično se uzgaja kao ukrasna biljka za oblaganje zidova u javnim zgradama. Odličan je i za unutarnju upotrebu. Jedan od njegovih pozitivnih učinaka je pročišćavanje, pogotovo ako živite s nekim tko je osjetljiv na dim cigarete. Ova biljka preporučuje se osobama oboljelim od astme. Vrlo dobro uspijeva pod neizravnom svjetlošću, ali treba ga redovito zalijevati. Supstrat nikada ne bi trebao presušiti kako lišće ne bi zamrlo i biljka ne bi uginula.

 1. SPATIFILUM

Spatifilum apsorbira štetne zrake, poput onih koje emitiraju računala i pisači. Može uspjeti s vrlo malo izravne sunčeve svjetlosti, tako da je sjajna biljka za one koji žive u stanu. Također je ne trebate toliko zalijevati. Prekomjerno zalijevanje može čak uništiti biljku brže nego da je zaboravite zaliti. Bijeli cvjetovi i tamnozeleni listovi mogu uljepšati bilo koju sobu u kući. Međutim, budući da su listovi široki, ponekad može biti magnet za prašinu. Možete obrisati lišće barem jednom mjesečno vlažnom krpom ili tuširati je najmanje jednom godišnje.

 1. GUZMANIJA

Guzmanija daje pozitivnu notu svakom ambijentu. Cvijeta u različitim nijansama ružičaste, crvene i žute. Poznata je po tome jer pročišćava zrak, odnosno apsorbira 90% benzena koji se nalazi u boji, deterdžentima i ljepilu. Ove šarene biljke zahtijevaju malo brige i njege, tako da su vrlo popularne u stanu ili uredu. Ne mora biti izložena suncu, ali ako želite da bujno procvjeta, možete lonac iznijeti na sunce nekoliko sati.

 1. PAPRATI

Ako u vašoj kući ili uredu imate suh zrak, obogatite prostor papratima kako biste povećali vlažnost. Iako je ova biljka tolerantna na sušu, bolje ju je redovito zalijevati paprati kako bi lišće uvijek izgledalo lijepo. Ako je moguće, svaki dan prskajte lišće. Paprati također vole biti djelomično izložene jutarnjem suncu.

 1. SVEKRVIN JEZIK

Ovo je najidealnija biljka koju možete smjestiti u vašu spavaću sobu. Dok većina biljaka tijekom dana oslobađa kisik i apsorbira ugljični dioksid, svekrvin jezik to radi noću, tako da dobijete čist zrak dok spavate. Za to će vam trebati najmanje šest do osam ovih biljaka unutar spavaće sobe.

 1. FILODENDRON

Listovi u obliku zelenog srca čine ovu biljku popularnim izborom za unutarnju dekoraciju. Može poboljšati zdravlje, jer apsorbira ksilen iz zraka koji dolazi iz benzina ili razrjeđivača boje. Ova kućna biljka je prilično laka za uzgoj i čuvanje u zatvorenom. Može rasti pod dobro osvijetljenim mjestima, ali podnosi i sjenovita područja. Nećete trebati gnojiti ovu biljku, ali morat ćete zalijevati tlo s vremena na vrijeme.

 1. ZELENI LJILJAN

Ovo je još jedna biljka koja je odlična za borbu protiv zagađivača. Apsorbira 90% ugljičnog monoksida koji se emitira iz automobila ili cigareta. Zeleni ljiljani idealne su biljke i za zaposlene i za početnike koji najčešće zaboravljaju zalijevati biljke. Biljku treba zalijevati samo jednom tjedno i neće trebati izravnu sunčevu svjetlost.

 1. ALOE VERA

Poznato je da aloe vera ima ljekovita svojstava. Ona može ublažiti opekline i zaliječiti posjekotine ili rane. Ali ona je također i indikator kvalitete zraka u vašim zatvorenim prostorima. Ako ima previše zagađivača, na lišću se razvijaju smeđe mrlje. Ova biljka voli svijetla mjesta, ali ne pretjerano zalijevanje.

 1. BAMBUS

Najčešće ga povezujemo sa srećom, ali bambus je dobar i za zdravlje zbog svojih svojstava čišćenja zraka. Lako ga je uzgajati u zatvorenom. Potrebno je samo rezati korijenje s vremena na vrijeme, pogotovo ako primijetite da postaje crno. Ova biljka najbolje raste u vodi, što će zahtijevati tjednu promjenu, jer prljava voda s vremenom može uništiti biljku.

 1. FIKUS

Fikusi izvrsno apsorbiraju mirise i smanjuju otrovne tvari u zraku, što učinkovito djeluje na zdravlje. Ako imate prostorije gdje se puši ili vam smetaju mirisi od kuhanja, tada će biljka fikusa učiniti čuda. Stavite biljku u sobu u kojoj ima puno prirodnog svjetla i zalijevajte je često kako bi joj lišće bogato raslo. Ova biljka uspijeva bolje u sobama s višom temperaturom i vlagom.

 

KAKO PREPOZNATI KOLIČINU SVIJETLA U PROSTORIJI?

Ako niste toliko sigurni u kvalitetu prirodne svjetlosti u vašoj sobi, uzmite u obzir sljedeće: u prostorije okrenute prema jugu uvijek dolazi jaka svjetlost. Prostorije okrenute prema sjeveru, istoku ili zapadu, s druge strane, nude slabo osvjetljenje.

Pažljivo birajte biljke koje traže uvjete kakve imate u prostoriji. Ako soba uopće nema prozore, poput uredskog prostora, sobne biljke i dalje mogu uspijevati pod umjetnim svjetlom koje je uključeno najmanje 12 sati.

Uglavnom su sve ove biljke lake za uzgoj. Također pozitivno utječu na zdravlje i kvalitetu zraka. Međutim, neke biljke mogu biti otrovne za kućne ljubimce, zato pripazite i na te karakteristike.