4.POGLAVLJE: SOBNO BILJE I KUĆNI LJUBIMCI

4.POGLAVLJE: SOBNO BILJE I KUĆNI LJUBIMCI

SOBNO BILJE I KUĆNI LJUBIMCI

Zašto mačke i psi jedu sobne biljke? Da li je to zbog smirivanja želuca? ili kao pomoć u probavi dlačica iz krzna? ili pak posljedica nadopune prehrane? Možda samo zanimljiv dodatak tijekom igre?

Mnogo je razloga zašto su se kućni ljubimci namjerili na biljke. Ponekad ih je vrlo teško držati podalje, zato je na nama da im osiguramo biljke koje su sigurne po njihovo zdravlje. Kada krenete u uzgoj sobnih biljaka, vjerojatno vam uopće ne pada na pamet da neke biljke mogu biti vrlo otrovne upravo za vaše kućne ljubimce.

Tijekom proteklih vrtlarskih godina često me pitate koje su biljke sigurne za uzgoj uz kućne ljubimce, te da li neke od biljaka mogu biti uvrštene u njihovu dnevnu prehranu?

Za početak, ne dopuštajte svojim ljubimcima da žvaču sobno bilje! Čak i netoksične sobne biljke mogu vašem ljubimcu prouzročiti probavne tegobe i izazvati povraćanje.

Ali, ako želite uzgajati nešto što je sigurno i ukusno za vašeg ljubimca, preporuka je uzgojiti mačju travu.

 

Evo i nekoliko sobnih biljaka koje možete bezbrižno uzgajati u blizini svojih kućnih ljubimaca:

GLOKSINIJA

Ova biljka popularna je kao poklon u vrijeme Valentinova i Majčinog dana. Ako primite ovakav poklon, ne trebate se brinuti hoće li naštetiti vašoj mački ili psu.

AFRIČKA LJUBIČICA

Afrička ljubičica jedna je od najpopularnijih cvjetnih sobnih biljaka i to zbog svoje sposobnosti da cvjeta pri slabom svjetlu i traži umjerenu temperaturu te prosječna vlaga.

KUĆNA SREĆA

Ovu puzavicu sitnih zelenih listova upotrijebite za pokrivanje supstrata i odvraćanje kućnih ljubimaca koji vole kopati u vašim kućnim biljkama.

BANANA

Banana (Musa) je biljka koja je sigurna za sve kućne ljubimce. Bogato tlo, jarko svjetlo i redovito zalijevanje bit će dovoljno za uspješan uzgoj.

ZELENI LJILJAN

Biljka koja se rado uzgaja još od 1978. Netoksična je za mačke i pse, a tolerirat će širok raspon svjetlosti, vlage i tla.

MESOŽDERKA

Venerine muholovke nisu toksične za mačke i pse, pa znatiželjno grickanje neće rezultirati posjetom veterinaru. Jasno svjetlo i navodnjavanje destiliranom vodom održat će vaše mesožderke u besprijekornom stanju.

AREKA PALMA

Također poznata kao leptir palma. Ponekad listovi mogu potaknuti mačji zaigrani instinkt ali areka palma nije toksična za mačke ili pse. Raste u svijetloj sobi i ostavite da se tlo osuši između zalijevanja.

PAPRAT

Lišće paprati nije toksično za mačke i pse, pa uljepšajte sobu ovom bujnom biljkom. Paprati vole vlagu i puno neizravne svjetlosti.

KALATEA

Odličan izbor za sjenovito mjesto u kući jer previše svjetla može izazvati izbjeljivanje biljaka.

PJEGAVICA

Ružičasto, crveno i bijelo lišće Hipoestesa toliko je ukrasno, da se nećete morati brinuti oko boje biljaka u tegli. Iako ova biljka nije toksična za mačke i pse, osjetljivi kućni ljubimci mogu osjetiti blagu probavnu smetnju ako se pojedu velike količine.

PEPEROMIA

Raznolikost boja i tekstura među vrstama Peperomiu svrstava u uži popis popularnih biljaka. Neotrovni su za mačke i pse, izgledaju sjajno u visećim košarama i ne smeta im ako ih povremeno zaboravite zalijevati.

ORHIDEJA

Ako imate strast za uzgoj orhideje, možete ih sigurno dodati na popis biljaka sigurnih za kućne ljubimce. Mnoge orhideje cvjetaju tjednima zimi kada su dani kratki, a uspijevaju u djelomičnom svjetlu

FITONIA

Ova biljka s lijepim bijelim ili ružičastim žilama na lišću netoksična je za mačke i pse. Mala biljka uspijeva pri slabom svjetlu uz umjereno zalijevanje.

 

Ako vam pak ljubimci kopaju po teglama i za to postoji rješenje:

  • Alu folija – površinu supstrata pokrijte alu folijom tako da prekrijete sve preko ruba tegle i oko same biljke
  • Pluteni čepovi – površinu supstrata prekrijte plutenim čepovima u debljem sloju
  • Kameni oblutci – površinu tegle prekrijte oblutcima većeg promjera