2. POGLAVLJE – POVRTNJAK – TLO

2. POGLAVLJE – POVRTNJAK – TLO

KAKO POPRAVITI VRTNO TLO

Želite li popraviti tlo u povrtnjaku ali ne znate kako? Znate li uopće kakvu vrstu tla imate? Postoji velika razlika između običnog i kvalitetnog vrtnog tla. Znati kako obično tlo pretvoriti u kvalitetno bit će razlika između uspjeha i neuspjeha u uzgoju biljaka.

 

Što je to obično, odnosno oštećeno tlo?

Velika većina tla diljem Hrvatske uništena je lošom poljoprivredom ili općenito lošim upravljanjem. Takvo tlo je oštećeno i gladno hranjiva. Simptomi koji na to ukazuju vide se naročito tijekom zime i ljeti. Tijekom zime tlo se pretvara u ljepljiv nered, a tijekom ljeta postaje poput popucalog kamena. U takvim tlima malo je znakova života i biljke teško uspijevaju.

 

Što je to kvalitetno tlo?

Zdravo tlo je osnova zdravih biljaka, zdravog okoliša i nas samih. Izgradnja kvalitetnog tla je proces, ali vrstu tla koje tada dobivate vrijedno je truda. Kad je vrtno tlo u dobrom stanju, manje je potrebe za dodatnim gnojivima ili pesticidima. Na takav način podržavate prirodni ekosustav koji se sam regulira.

 

POBOLJŠIVAČI TLA

 1. Humus

Organsko je tlo bogato humusom. Humus je krajnji rezultat propadanja materijala poput lišća, trave i komposta. Tlo sa humusom zadržava vlagu, ali se isto tako dobro isušuje. Humus povezuje čestice tla u porozne mrvice koje omogućuju kretanje zraka i vode kroz tlo. Ono što je najvažnije, organska tvar je hrana za mikroorganizme i druge oblike života koji su ključni za kvalitetno vrtno tlo.

NAPOMENA: Pazite da velike količine slame, lišća i piljevine ne dodajete u samo tlo. Mikroorganizmi u tlu potrošit će puno dušika u svojim naporima da probave te materijale, pa će ga kratkoročno oduzeti vašim biljkama. Najbolje je te materijale posipati po površini tla kao malč umjesto da ih pokušavate ukopati.

 1. Zrak

Dobro organsko vrtno tlo je rastresito i pahuljasto. Ispunjeno je zrakom koji je potreban biljnom korijenu. Razni insekti, mikrobi i gliste trebaju zrak da bi uopće uspijevali živjeti u tlu. Zrak u tlu također opskrbljuje biljke dušikom koji im je potreban za rast.

Dobro prozračeno tlo imat će obilje pora u površini. Ako je vaše tlo sastavljeno od sitnih čestica tla (gline), između njih će biti maleni razmaci, što može značiti da zrak ne može ući. Tlo sastavljeno od krupnih čestica, poput pijeska, ima velike pore i sadrži puno zraka. Međutim, to može značiti da se organska tvar razgrađuje prebrzo.

Da biste osigurali uravnoteženu opskrbu zrakom u tlu, trebali biste:

 • dodati puno organske tvari
 • izbjegavati zbijanje tla
 • izbjegavati obradu tla (prekapanje) ukoliko nije nužno
 1. Živi organizmi

Kvalitetno tlo sadržava žive organizme – od bakterija i gljivica, nematoda, glista i drugih sitnih stvorenja koja se nalaze u zdravom tlu. Ovi organizmi su neophodni za rast biljaka. Pomažu pretvoriti organske tvari i minerale iz tla u vitamine, hormone, spojeve koji suzbijaju bolesti i hranjive tvari koje biljkama trebaju za rast. Vaš najvažniji posao kao vrtlara je stvoriti takvo okruženje koje omogućuje tim organizmima da rade svoj posao.

Da biste to učinili, morate osigurati:

 • obilje izvora hrane
 • kisik (prisutan u dobro prozračenom tlu)
 • vodu (odgovarajuća, ali ne prevelika količina)
 1. Zdravi pH

Ispravan pH također je bitna karakteristika zdravog tla. Trebao bi biti blizu neutralnog pH od 7, malo kiselije reakcije od 6,5-6,8 gdje većina biljaka uspijeva.

 1. Minerali

Otprilike polovina tla u vašem vrtu sastoji se od sitnih komadića koji se postupno razgrađuju silama vjetra, kiše, smrzavanja i odmrzavanja te drugim kemijskim i biološkim procesima.

Tip tla uglavnom se klasificira po veličini ovih anorganskih čestica tla:

 • pijesak (velike čestice)
 • mulj (srednje krupne čestice)
 • ili glina (vrlo male čestice).

Udio pijeska, mulja i glinenih čestica u vrtnom tlu odredit će njegovu teksturu i utjecati na drenažu i dostupnost hranjivih sastojaka, što će onda zauzvrat utjecati na to kako će biljke rasti.

 1. Voda

Zdravo vrtno tlo sadržavat će i oko 25% vode. Voda se, poput zraka, zadržava u porama između čestica tla. Prostori velikih pora omogućuju da se voda lakše kreće prema korijenu i u podzemlje.

Na pjeskovitim tlima razmaci između čestica tla toliko su veliki da voda brzo protječe, zbog čega su takva tla izuzetno suha. U glinenim tlima male pore omogućuju da kroz kapilarno djelovanje voda krene natrag prema površini. Zbog toga je glina gotovo uvijek malo vlažna. U oštećenim tlima voda u potpunosti ispunjava pore i istiskuje zrak, što guši organizme u tlu kao i samo korijenje.

 

Svako tlo ima različitu kombinaciju ovih 6 točaka. Uravnotežujući ih, možete značajno poboljšati kvalitetu tla i sposobnost vašeg vrta da se razvija i proizvodi.

 

PRIPREMA VRTNOG TLA

Prije nego što krenete saditi, trebali biste poraditi na poboljšanju strukture tla i pH, dodavanju puno organske tvari i uklanjanju korova.

Zasnivanje nove gredice

Ako se radi o tek zasnovanom vrtu, gredicu pokrijte debelim slojem vlažnog kartona. Pokrijte ga slojem komposta ili odstajalim stajskim gnojem. Na to posložite sloj lišća, zatim na gredicu nanesite debeli sloj malča. Cijelu gredicu dobro zalijte i spremni ste za početak.

Popravak postojećih gredica

Čak i ako vam je vrtno tlo jako loše, još ga ove sezone možete drastično poboljšati. Tada će se s dobrim načinom održavanja iz godine u godinu poboljšavati.

Kako poboljšati pjeskovita tla

U pjeskovitom tlu, veliki zračni prostori između čestica pijeska omogućuju da se voda vrlo brzo isuši. Hranjive tvari će se također isprati, često prije nego što ih biljke uopće počnu apsorbirati. Zato su pješčana tla obično vrlo siromašna hranjivim tvarima.

Da biste poboljšali pjeskovito tlo, trebate učiniti:

 • nanesite oko 10 cm organske tvari, kao što je odstajali stajski gnoj ili gotov kompost
 • bogato malčirajte oko biljaka lišćem, korom, sijenom ili slamom
 • svake godine dodajte najmanje 5 cm nove organske tvari po tlu
 • koristite zelenu gnojidbu

Kako poboljšati glineno tlo

Glina se skuplja tako čvrsto da gotovo uopće nema prostora za pore. To znači da su glinasta tla vlažna i ljepljiva. Isušuju se polako i mogu ostati dugo vlažna i hladna u proljeće. Jednom kada se glinasta tla napokon osuše, često postaju kruta, a površina tijekom ljetnih vrućina popuca. Glinasta tla uglavnom imaju malu količinu organske tvari i mikroba. Srećom, većina glinastih tla bogata je mineralima koji će postati dostupni vašim biljkama nakon što poboljšate teksturu tla.

Za poboljšanje glinene zemlje trebat ćete:

 • ukopajte 5 cm organske tvari u gornjih 10 cm tla. Zatim dodajte najmanje 3 cm svake naredne godine
 • dodajte organsku tvar u jesen, ako je moguće prije nego što tlo postane previše mokro
 • razmislite o korištenju uzdignutih gredica zbog bolje odvodnje i manjeg zbijanja površine
 • smanjite oranje i frezanje jer to samo čini tlo grubljim

 

Fiksiranje pH tla

PH razina vašeg tla ukazuje na njegovu relativnu kiselost ili alkalnost. Većina esencijalnih biljnih hranjivih sastojaka je topiva pri pH razini od 6,5 do 6,8, zbog čega većina biljaka najbolje raste u ovom rasponu.

Ako je pH tla u vašem vrtu izvan ovog raspona, hranjive se tvari počinju kemijski vezati za čestice tla, što ih čini nedostupnim vašim biljkama. Da biste poboljšali plodnost tla, morate imati pH unutar 6,5 do 6,8. pH nije nešto što možete promijeniti u jednom danu, već je potrebno na tome raditi nekoliko puta svake sezone i prilagođavati prema potrebi.

Što učiniti s kiselim tlom?

Ako je pH tla u vašem vrtu niži od 6,5, može biti previše kiseo za većinu vrtnih biljaka osim za npr. borovnica i azaleja kojima je potrebna kisela zemlja. Najčešći način kako podići pH tla je dodavanje vapna. Drveni pepeo također će podići pH, a djeluje brže od vapna i sadrži kalij i elemente u tragovima. Međutim, dodate li previše pepela odjednom, možete drastično promijeniti pH i uzrokovati neravnotežu hranjivih tvari.

Što učiniti s alkalnim tlom?

Ako je vaše tlo veće od 6,8, morat ćete zakiseliti tlo. Tla u sušnim predjelima su obično alkalna. Tlo se obično zakiseli dodavanjem kiselih organskih materijala poput iglica četinjača, piljevine, tresetne mahovine i hrastovog lišća.